CSS ve CSS 3 kullanıcılarının dillerin eksikliklerinden ve karmaşıklığından bunalan ve zorlanan kodlayıcıların işlerini kolaylaştırmak ve dillerin eksikliklerini ortadan kaldırmak amaçlanarak geliştirilmiş bir teknolojidir.Sass Ruby dilini kullanarak hemen hemen bütün dillerde (PHP, PERL, RUBY. TCL, GROOVY, UNIX) aktifleşen stil kodlamalarını yazmamızı, düzenlememizi ve bunları dinamik, aktif olarak derlememize olanak sağlayan ve kod karmaşasından kurtulmamıza olanak veren bir RUBY Gem’dir. Ruby dilinin sadeliğini ve yalınlığını sevenler ve alışanlar için benzer bir şekilde CSS ve CSS 3 stil kodlamalarını yazmamızı ve derlememizi sağlar. Kodlamalar ilerlediğinde oluşan yığılmayı ve kod karmaşasından kurtulmamızı ve mevcut projeyi pratik hale getirmemize yardım olur.
Genel bir bakış açısı ile ele almak gerekirse CSS ve CSS 3 dillerinde bulunmayan değişkenleri tanımlama, iç içe olarak hazırlanmış seçiciler oluşturmak, proje içerisindeki karmaşayı engelleyerek kod tekrarlarından bizi kurtarmak için aynı kodları yeniden kullanmamıza ve parametrik olarak çalışabilen parçalara bölmeye ve bir CSS ve CSS 3 tanımlamalarının başka bir CSS ve CSS 3 tanımlamasından miras almasını yani bir üst tanımlamadan aynı tür ve nitelik özellikleri yazılan kodları tekrarlamadan tek bir kod ile kod karmaşasından kurtarma gibi bir çok işlevini sıralıya biliriz. Kod yazarlarına ve web developerlerine büyük kolaylıklar sağlayan Sass günümüz kod yazarlığını ülkemizde de ilerletmeye katkıda bulunmaktadır.
Kullanmak için çok fazla sebebimiz olan Sass teknolojisi web developerlere sağladığı kolaylıklar gayet de ortada. Css ve Css 3 içerisinde değişken kullanabilmemiz işlerimizi o kadar kolaylaştırıyor ki bunu bir örnekte daha da açıklatıcı anlatmaya çalışalım. Örneğin bir proje üzerinde çalışıyorsunuz ve proje genelinde bir renk değiştirme işlemi yapmak istediğinizde aslında çok kolay bir şekilde yapılması gereken bu işlem sass olmadan önce kelimenin tam anlamı ile bir işkenceye ve karmaşaya dönüşebiliyordu. İçinden çıkılmayan kodlar, düzeltme sırasında oluşan karmaşadan yanlış alanlara girilen satırlar, ve sonu gelmeyecek sanılan kod tekrarları. İşte bu zorluğa rağmen yapılması gereken o basit işlem Sass sayesinde söylenildiği kadar basit bir hal alabiliyor. Nesting selector (İç içe seçiciler) sayesinde mixsins (tekrar kullanılmak için yazılan satırlar, fonksiyonlar haline gelebiliyor ).
Yeni bir projeye Sass kullanarak başlamak için yapılması gereken basit birkaç adımı şu şekilde sıralıya biliriz. Öncelikle sisteminizde Ruby ve Rubygems kurulu olmalıdır. Uygun sürümler olmasına dikkat etmekte fayda var. Ruby ve Rubygems kurulumu yaptıktan sonra Sass kurulumu için konsolumuzu açıp ” $ gem install sass” komutu ile kurulumunu başlata bilirsiniz. Kurulum yapıldıktan sonra ise bulunduğunuz dizedeki style.css dosyasının uzantısını style.scss olarak değiştirmelisiniz. Gördüğümüz üzere Sass, CSS ve CSS 3 kullanıcıların üretildiği günden bu yana oldukça kolaylık sağlamıştır ve web developerleri, kod yazıcıları bilgisayarları karşısında delirenin eşiğine gelmekten kurtarmıştır.